Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Στρατιωτικοί οικισμοί

 
 

Σελίδα:

1

 
 
 
 
 

Γαζίουρα

Γαζίουρα (6/2/2008 v.1) Gazioura (6/2/2008 v.1)

Πόλη του Πόντου, στη θέση του σύγχρονου Turkhal. Η πρώτη μνεία της θέσης χρονολογείται στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ., όταν ανήκε πιθανόν στην επικράτεια του ηγεμόνα Αριαράθη Α΄. Το 2ο αι. π.Χ. τουλάχιστον ένα μέρος των κατοίκων της είχε εξελληνιστεί. Υπήρξε ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄. Σώζονται κατάλοιπα του αρχαίου οχυρού.

περισσότερα...

 

Ζιμάρα

Ζιμάρα (6/2/2008 v.1) Zimara (6/2/2008 v.1)

Σημαντικό ρωμαϊκό οχυρό και οδικός σταθμός στο ανατολικό σύνορο του Ευφράτη. Βρισκόταν κοντά στο σημερινό Atlıntaş και αποτέλεσε τόπο στάθμευσης ρωμαϊκού σώματος ιππικού.

περισσότερα...

 

Κάδηνα

Κάδηνα (6/2/2008 v.1) Cadena - προς ανάθεση

Αταύτιστο αρχαίο οχυρό της δυτικής Καππαδοκίας και βασιλική κατοικία του Αρχέλαου Α΄.

περισσότερα...

 

Νώρα

Νώρα (6/2/2008 v.1) Nora (6/2/2008 v.1)

Αρχαίο οχυρό της δυτικής Καππαδοκίας που ταυτίζεται είτε με το οχυρό στο Gelin Tepe, κοντά στο Sivrihisar, είτε με την οχυρωμένη ακρόπολη στο Viranşehir, κοντά στο Helvadere. Στα Νώρα πολιορκήθηκε το 320 π.Χ. ο Ευμένης της Καρδίας από τον Αντίγονο Α΄ Μονόφθαλμο.

περισσότερα...