Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Χωριά

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

13

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αγία Κυριακή

Αγία Κυριακή (20/12/2007 v.1) Agia Kyriaki (Kemerbend) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Η Αγία Κυριακή ήταν χωριό με αμιγώς ορθόδοξο πληθυσμό που βρισκόταν στην περιοχή Απολλωνιάδας της Προύσας. Η ονομασία της προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού. Η βασική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων ήταν η καλλιέργεια σιτηρών και η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Αγιασμάτι

Αγιασμάτι (19/12/2007 v.1) Agiasmati (Altınova) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Χωριό απέναντι από τη Μυτιλήνη. Ήταν μεικτός οικισμός με ελληνόφωνους ορθόδοξους και τουρκόφωνους μουσουλμάνους κατοίκους.

περισσότερα...

 

Αγιασολούκ

Αγιασολούκ (14/10/2005 v.1) Ayasoluk - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το Αγιασολούκ βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΐστρου σε κοντινή απόσταση από την αρχαία Έφεσο. Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια του βυζαντινού οικισμού του Θεολόγου. Το 1425 εντάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρέμεινε χωρίς ιδιαίτερη σημασία ως τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε, μετά την ίδρυση της σιδηροδρομικής γραμμής έγινε κέντρο μεταφοράς για τα χωριά της περιοχής.

περισσότερα...

 

Άγιος Χαράλαμπος

Άγιος Χαράλαμπος (20/12/2007 v.1) Agios Charalambos (Hacı Mehmet Çiftlik) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το χωριό, που ιδρύθηκε από τις οικογένειες Μαργαριτόπουλου και Κωτσιγιώργου, βρισκόταν στην κοιλάδα του ποταμού Αραπλί Ντερέ. Η καταγωγή των κατοίκων ήταν από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Η βασική παραγωγική δραστηριότητά τους ήταν η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Ανακού

Ανακού (14/10/2005 v.1) Anaku (4/7/2005 v.1)

Οικισμός της Καππαδοκίας που βρισκόταν πάνω στο δρόμο που συνέδεε τη Νεάπολη (Νέβσεχίρ) με τη Νίγδη. Ο πληθυσμός της πόλης ήταν μεικτός, με περισσότερους τους μουσουλμάνους. Από το 18ο αιώνα οι οικονομικές δραστηριότητες των χριστιανών κατοίκων στηρίζονταν στην πολύ διαδεδομένη μετανάστευση των ανδρών προς την Κωνσταντινούπολη.

περισσότερα...

 

Ανδρονίκι

Ανδρονίκι (14/10/2005 v.1) Androniki (Endürlük) (12/12/2005 v.1)

Οικισμός της Καππαδοκίας, τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου αποτελούσαν οι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί. Βασική οικονομική διέξοδος των ανδρών, ιδιαίτερα από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, ήταν η μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας.

περισσότερα...

 

Απελαδάτοι

Απελαδάτοι (20/12/2007 v.1) Apeladatoi (Subaşı Ağılı) - προς ανάθεση

Το χωριό Απελαδάτοι βρισκόταν στην περιοχή της Απολλωνιάδας στην περιφέρεια της Προύσας. Οι κάτοικοί του ήταν αμιγώς ορθόδοξοι. Βασική παραγωγική δραστηριότητά τους ήταν η καλλιέργεια σιτηρών και η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Αρβανιτοχώρι

Αρβανιτοχώρι (20/12/2007 v.1) Arvanitochori (Yeniköy) - προς ανάθεση

Το Αρβανιτοχώρι της Προποντίδας βρισκόταν στα δυτικά των Μουδανιών. Το χωριό ιδρύθηκε από αλβανικές οικογένειες που εποίκησαν στην περιοχή. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη σηροτροφία και την αμπελουργία.

περισσότερα...

 

Ασαάκιοϊ

Ασαάκιοϊ (20/12/2007 v.1) Aşağıköy - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το Ασαάκιοϊ βρισκόταν σε πλαγιά βουνού στην κοιλάδα του Καρασού (Γάλλος ποταμός). Πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή το χωριό αριθμούσε περί τις 350-400 οικογένειες, από τις οποίες οι 250-300 ήταν ορθόδοξες. Η βασική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων ήταν η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Βαθύ

Βαθύ (20/12/2007 v.1) Vathy (Feti) - προς ανάθεση

Παραθαλάσσιο χωριό στην Κυζικηνή χερσόνησο κατοικούμενο αποκλειστικά από ελληνορθόδοξους. Οι κάτοικοι ήταν κυρίως ναυτικοί, αν και κάποιοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία και την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

περισσότερα...